بازگشت به بالای صفحه
FACEBOOK TWITTER RSS FEED JOIN US NEWSLETTER
print version increase font decrease font
تاریخ انتشار : دوشنبه 6 خرداد 1392      13:9
رونق صنعت شیرین سازی آب در ایران

هزینه های یک صنعت نوپا

نازنین طباطبایی/ کارشناس صنعت آب

در سال­های گذشته، بحران کمبود آب در اقصی نقاط جهان چنان خود را به رخ کشیده که برخی اندیشمندان و پژوهشگران از احتمال بروز جنگ­های قرن بیست و یکم، نه بر سر نفت یا زمین، بلکه بر سر منابع آب شیرین سخن گفته­اند. منابعی که نه فقط مایۀ حیات تمامی جانداران بلکه موجب توسعه و عامل رونق اقتصادی و صنعتی در جوامع امروزی­اند و تمدن­های مبتلا به معضل کم­آبی را به­راستی ناتوان و گرفتار می­سازند. این معضل در یکی از خشک­ترین مناطق جغرافیایی جهان یعنی منطقۀ خاورمیانه و شمال افریقا، محسوس­تر و ملموس­تر است و ایران نیز به ­واسطۀ قرار گرفتن در این منطقه، مستعد ابتلا به بحران کم­آبی است.  

آمارها نشان می­دهند که در خوشبینانه­ترین وضعیت، میزان متوسط بارندگی در ایران حدود یک­سومِ میزان متوسط بارندگی در سراسر جهان است و نزدیک به 70درصد از همین نزولات آسمانی، چند روزی پس از بارش، تبخیر می­شوند و دوباره راه آسمان در پیش می­گیرند. این وضعیت در کنار افزایش جمعیت و البته تغییر سبک زندگی که نیازمندی به آب شیرین را بسیار فراتر از مصرف نوشیدنی آن می­سازد، صنعت آب­شیرین­سازی را به صنعتی قابل توجیه و قابل توجه، به ­ویژه در حاشیۀ جنوبی کشور بدل ساخته است. در سال ­های گذشته نیز تدابیر و سیاست­گذاری­ های مختلفی به سفارش مراجع دولتی و نهادهای رسمی متولی حوزۀ آب و انرژی برای بهره­گیری از سازوکارهای متعدد شیرین­ سازی آب دریا و دیگر نوآوری­های مرتبط برای مقابله با بحران کمبود آب در مناطق جنوبی ایران مورد بررسی قرار گرفته است. براساس برخی برآوردهای کارشناسانه، حتی انتظار می­رود سرمایه­ گذاری برای توسعۀ زیرساخت­های این صنعت، با افزایش 7درصدی تا سال 2015 میلادی (1394 شمسی) به رقمی حدود 245 میلیون دلار برسد.

واقعیت آن است که برخی مناطق جنوبی ایران، گاه برای مدت دو سال پیاپی از بارش باران محرومند و اتکاء به منابع سنتی تأمین آب، به هیچ روی پاسخگوی نیازهای فزایندۀ محلی و ملی نیست. از همین روست که سیاست­گذاران داخلی نیز بسانِ همتایان خود در دیگر کشورهای حاشیۀ خلیج فارس به فکر چاره ­اندیشی برای این بحران خاموش افتاده­ اند. نیازمندی مفرط به آب شیرین، منطقۀ خاورمیانه و شمال آفریقا را در جایگاه برترین منطقۀ جغرافیایی نیازمند به صنعت آب­شیرین­ سازی قرار داده است، به گونه­ای که دو سوم تقاضای جهانی برای برخورداری از خدمات و محصولات شیرین­سازی از سوی این کشورها عرضه می­شود. برای نمونه، کشورهای قطر و امارات متحده عربی، برای رفع نیاز خود به آب آشامیدنی تقریباً به صورت کامل به طرح­های شیرین سازی وابسته­ اند و عربستان سعودی نیز به مدد بهره گیری از سرمایه­گذاری و همکاری شرکت­های بین­ المللی و بومی، بیشترین تعداد مجموعه­ های شیرین­ سازی در منطقه را به خود اختصاص داده است. آمارها نشان می ­دهند که در سال 2010 روزانه حدود 30میلیون مترمکعب آب شیرین در منطقه تولید می ­شده و پیش بینی می­ شود این رقم در سال 2015 به حدود 40میلیون مترمکعب در روز برسد.

در هفته­ها و ماه­های گذشته اخبار متعددی دربارۀ اجرای طرح­های شیرین­سازی آب و انتقال آب شیرین به استان­های هرمزگان و کرمان و دیگر استان­های کم­آب جنوب ایران، در رسانه­های داخلی بازتاب یافته­اند که پرسش­هایی را دربارۀ نحوۀ عملیاتی­سازی این طرح­ها پیش روی مخاطبان گذاشته­اند. این پرسش­ها از آنجا اهمیت بیشتری پیدا می­کنند که خاطرۀ طرح­هایی مانند پمپاژ آب دریای خزر به دریاچۀ ارومیه، یا شیرین­سازی آب دریا و انتقال آن به استان­های سمنان و مرکزی، همچنان در ذهن اهالی رسانه و مخاطبان علاقه­ مند به حوزۀ صنعت و فن­آوری، روشن و نزدیک است زیرا مدت­ها به سوژه­ای برای نویسندگان مطبوعاتی و کارشناسان فنی و تخصصی برای نگارش مطالب تخصصی و عمومی و مصاحبه و موضع­گیری در رسانه­های کشور تبدیل شده بود. این­بار نیز توسعۀ صنعت آب­شیرین­سازی در جنوب ایران توجه­برانگیز شده ­است، به­ویژه آنکه شیوه­ها و مکانیسم­های مختلف با حجم سرمایه­گذاری­های گوناگون، مباحث مهمی چون هزینۀ تولید و البته میزان انرژی مصرفی برای تولید هر واحد آب شیرین را به میان آورده است.

شکی نیست که راه­اندازی تأسیسات آب­شیرین­کنی برای پاسخگویی به نیازهای موجود در جنوب ایران، ضرورتی انکارنشدنی است و همچون عمدۀ کشورهای منطقۀ شمال افریقا و جنوب غرب آسیا، شیرین سازی آب­های شورِ دریاهای پیرامونی، گزینه­ای در دسترس و منطقی است ولی پرسش­های متعددی بر سر انتخاب بهترین و مقرون ­به­صرفه ­ترین شیوۀ شیرین­ سازی و نحوۀ سیاست­گذاری و برنامه ­ریزی جهت طراحی پروژه­ های مربوطه وجود دارد.

چنانکه کارشناسان فنی و مهندسی توضیح می­دهند حداقل دو روش اصلی برای شیرین­سازی آب شناسایی و توسعه یافته­اند که عبارتند از: 1) روش شیرین­سازی غشایی موسوم به RO و 2) روش شیرین­سازی حرارتی که یکی از اشکال آن پس از افزایش میزان کارآیی و بهره­وری­اش، موسوم به MED است. سیستم ­های شیرین­ سازی غشایی از یک الگوی ساده تبعیت می­کنند که همان الگوی عبور آب شور از فیلترهای چند مرحله­ ای است یعنی با عبور مولکول­ های آب از غشاها یا فیلترهای واسطه ای، ناخالصی­ ها و مواد معدنی به دام می­افتند و آب شیرین تهیه می­ شود. روش شیرین­سازی حرارتی اما شامل گرم کردن آب دریا تا زمان تبخیر و سپس میعان مجدد بخارات به دست آمده است که حجم قابل­ توجهی از آب شیرین و خالی از املاح و مواد معدنی را مهیا می سازد.

هم سیستم­های حرارتی و هم سیستم­ های غشایی مجموعه ­ای از مزایا دارند اما هر دو نیز از کاستی­ های برخوردارند که از تبدیل شدن هر کدام به رویکردی آرمانی در سناریوهای صنعت شیرین­سازی ممانعت می­ کند. با این وجود، آنچه که به عنوان مزیت نسبی در میان شیوه­های مختلف شیرین­سازی مطرح می­شود، حداقل یک محور روشن و اساسی دارد که همان میزان صرفه ­جویی در هزینه ­ها و انرژی مصرفی برای شیرین­سازی هر واحد آب است. به تعبیری دیگر، نخستین شاخص حیاتی در انتخاب الگوی مناسب و بهینه برای شیرین سازی، مقایسۀ میان هزینه­های مربوط به تولید یک واحد آب با بهره­گیری از فن­آوری­های غشایی موسوم به RO یا روش مربوط به بهره­ گیری از فن­آوری­ های حرارتی ترکیبی موسوم به MED است. همین دغدغه یعنی تلاش برای کاهش هزینه­ های تولید در هر یک از این دو شیوه، نه تنها به نوآوری­ های مهمی در هر دو شیوه انجامیده است، بلکه طرح­ های خلاقه ­ای نیز برای بهره ­گیری از منابع انرژی تجدیدپذیر برای تأمین آب شیرین ­کن ­ها را در دست بررسی قرار داده است.

هرچند برخی از پروژه­های شیرین­سازی آب بر مبنای سیستم ­های غشایی طراحی شده ­اند اما مقایسۀ این دو شیوه، مشخص می­سازد که سیستم­های شیرین ­سازی موسوم به MED از آن جهت که در روند تولید هم انرژی کمتری مصرف می­ کنند و هم آب بهتر و بیشتری تولید می­ کنند، از صرفه و جذابیت بیشتری برخوردارند. این وضعیت به­ ویژه در کشورهایی مانند کشورهای منطقۀ خاورمیانه و شمال افریقا موسوم به مِنا (MENA) که از منابع غنی انرژی مانند نفت و گاز برخوردارند، بهره ­گیری از سیستم­های شیرین­سازی حرارتی MED را به ­مراتب جذاب­تر هم می­سازد؛ چنانکه بیش از 90 درصد صنعت شیرین­سازی حرارتی آب در جهان در همین منطقۀ خاورمیانه و شمال افریقا فعالیت دارد.

گرچه هر دو روش بهره­گیری از فن­آوری­های غشایی و حرارتی، قابلیت تولید مقادیر قابل­توجهی آب با کیفیت بالا را دارند اما آنچه روش MED را دارای مزیت نسبی در قیاس با دیگری می­ سازد، بررسی مقایسه­ای مجموع هزینه ­های مربوط به ساخت­ و­ساز و نگهداری این صنایع و از آن مهم­تر میزان مصرف انرژی برای تولید آب شیرین است. هرچند هزینۀ ساخت و تأمین اولیه تجهیزات در روش غشایی RO پائین­تر از روش حرارتی MED است اما فن آوری­ های حرارتی به آن دلیل که اغلب در مجاورت نیروگاه­ها طراحی و اجرا می ­شوند و از گرمای تلف شدۀ نیروگاه­ها برای تولید آب شیرین استفاده می­کنند، این شیوۀ تولید را بسیار مقرون به­صرفه ­تر می­ سازند. در نتیجه، گرایش به ساخت صنایع نیروگاهی و آب­شیرین­کنی و تولید همزمان برق و آب با کیفیت، منجر به ارزان تمام شدن قیمت کلی برای تولید هر دو محصول می­ شود زیرا انرژی که یک بار برای تولید حرارتِ مورد نیاز به مصرف می­رسد، دو بار مورد استفاده قرار می­گیرد. به بیانی ساده­تر، مجاورت تاسیسات نیروگاهی و شیرین­سازی به روش حرارتی MED به­واقع یک سرمایه­گذاری برای تولید دو محصول اساسی یعنی برق و آب است. گذشته از آنکه انرژی مصرفی در روش RO تک ­کارکردی است و تنها موجب پمپاژ آب شور از لایه ­های غشایی می­ شود و از این رو در یک برآورد کلی، صرفۀ اقتصادی کمتری دارد، هزینه­ های مربوط به خدمات و نگهداری تأسیسات آب­شیرین­کنی غشایی نیز بسیار بیشتر از تاسیسات حرارتی است زیرا اجزای مورد استفاده در غشاها یا همان فیلترها، نه فقط به تنهایی گران هستند بلکه از آنجا که بیشتر در معرض آسیب و تخریب قرار دارند، نیازمند تعویض و نگهداری بیشتری هستند.

  معلوم است که بهره­گیری از یک روش برای شیرین­سازی، ماهیتی انتخابی دارد اما انتظار می­رود که این انتخاب به­ویژه زمانی که با حمایت سیاست­گذاری­ های دولتی و در پی ابلاغ طرح ­های توسعۀ کلان همراه می ­شود، با بررسی تمامی جوانب موضوع و پردازش مجموع هزینه­ها و فایده­ های مربوط به شاخص ­های کمّی و کیفی صورت گیرد. درست است که برخی پژوهشگران هنوز تردیدها و شبهه ­هایی دربارۀ تبعات زیست­ محیطی استفادۀ گسترده از آب­شیرین ­کن­ها را مطرح کرده ­اند، اما پیشرفت­های تکنولوژیک در مسیر کاهش هزینه ­های تولید، همراهی با الزامات زیست­ محیطی و ... این صنعت را به گزینه ­ای کاربردی و قابل دفاع بدل کرده است و چه بهتر آنکه، توسعۀ این صنعت در ایران از همین ابتدا با مولفه ­های بااهمیت و اثرگذاری مانند کاهش هزینه ­های تولید و کاهش مصرف انرژی همراه باشد تا منافع حاصل از آن نه فقط در کوتاه ­مدت بلکه در درازمدت، تمامی بخش­ های اقتصادی و اجتماعی جامعۀ ایرانی را در بر گیرد و چشم ­انداز توسعه در مناطق جنوبی و کم­آب ایران را نیز روشن­ تر از گذشته سازد. 


آدرس ایمیل فرستنده : آدرس ایمیل گیرنده  :

نظرات کاربران
ارسال نظر
نام کاربر
ایمیل کاربر
شرح نظر
Copyright 2014, all right reserved | Developed by aca.ir