اقتصاد ایرانی: در زمانی که ورود مکدونالد به ایران تنها در حد حرف و حدیثهایی در فضای مجازی پس از توافق ایران با گروه ١+٥ مطرح شده، این پرسش مطرح میشود که ماجرای مکدونالدهراسی اغذیهفروشان به کجا بازمیگردد، درحالیکه حتی این کمپانی درخواستی به ایران برای کسب مجوز نداده که مورد پذیرش یا عدم پذیرش قرار گیرد؟!
به گزارش شرق، کمپانی مک دونالد بزرگ ترین رستوران زنجیره ای جهان با بیش از ٣٥ هزار شعبه در ١١٩ کشور جهان است که در سبد محصولات این کمپانی آمریکایی اغذیههایی فوری مانند همبرگر، چیزبرگر، مرغ، سیبزمینی سرخ کرده، صبحانه، نوشابه ها و دسرها ارائه می شود. با مراجعه به سایت اصلی مکدونالد میتوان دریافت که این کمپانی تنها نام ایران را به فهرست ارسال تقاضا برای نمایندگی افزوده است که هر فردی اگر تقاضای نمایندگی از سوی مکدونالد داشته باشد این کمپانی مورد بررسی قرار دهد، نه اینکه حتی این کمپانی درخواستی به ایران داده باشد!
ضرغامی: مراقب باشیم آمریکاییها ساندویچ را جایگزین تحریمها نکنند
جالبتر آنکه عزتالله ضرغامی، عضو شورای عالی فضای مجازی و رئیس پیشین صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران، هم در اینستاگرام خود به این موضوع پرداخته و گفته است: «مراقب باشیم آمریکاییها ساندویچ را جایگزین تحریمها نکنند!! حالا فستفود را بیخیال! خداییاش یک املت پرگوجه فلفلدار با بربری کنجدی، جایگزین دارد؟!»
اما اکنون از هر گوشه وکناری این نگرانی بیان میشود. این بار نیز رئیس صنف اغذیهفروشان و مواد غذایی تهران در گفتوگویی با نسیم این نگرانی را اینگونه بیان کرده است: مگر مسئولان دنبال اشتغال زایی و تولید داخلی نیستند، اگر چنین اهدافی را دنبال می کنند بدون شک باید بدانند که حضور شعب مک دونالد و فعالیت آنها در کشور به نفع ما نخواهد بود. این گفته در حالی مطرح میشود که مجتبی خسروتاج، قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت پیش از این گفته بود نه درخواستی برای مجوز از سوی بزرگ ترین رستوران زنجیرهای جهان به ایران داده شده و نه مجوزی برای آن صادر شده است. بااین حال ریشه این نگرانیها را باید در وضعیت نامناسب تولید داخل دانست که از رقابت با رقبای قَدَر جهانی خود در هراس است.
این کمپانی از بلوایی که در داخل به پا شده کاملا بیخبر است
علی فاضلی، رئیس اتاق اصناف ایران، نیز ضمن تأیید این گفته معاون بازرگانی داخلی وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: سخن گفتن در این زمینه از اساس بیپایه است، چراکه خود این کمپانی از بلوایی که در داخل به پا شده کاملا بیخبر است و این گفتهها صرفا در فضای مجازی دست به دست میچرخد. فاضلی درباره چگونگی صدور مجوز برای این کمپانی گفت: برای ورود هر سرمایهگذار خارجی به ایران نیاز به مجوز وزارت صنعت، معدن و تجارت است و پس از آن مکدونالد باید از صافی مجوز اتاق اصناف عبور کند، درحالیکه هنوز هیچ درخواستی از سوی این رستوران زنجیرهای به ایران داده نشده است.
وی معتقد است: ایران قصد ندارد بازار مصرف برندهای خارجی باشد و به این علت با حضور برندی مانند مکدونالد به ایران مخالفم، هرچند به عقیده من بسیاری از رستورانهای زنجیرهای ایران توان رقابت با مکدونالد را دارند و نگرانی در این مورد بیپایه است. رئیس اتاق اصناف ایران در مورد مواد اولیه برای تولید ساندویچها و همبرگرهای ایرانی که از خمیرمرغ نامرغوب یا گوشتهای بوفالو و ... تولید میشوند، نیز گفت: این عارضه در تمام جهان وجود دارد که برخی از سودجویان غش در معامله میکنند تا سود بیشتری را نصیب خود کنند اما نمیتوان این مورد را به کل اقتصاد ایران تعمیم داد.
ورود مکدونالد ضربه به تولید داخلی است
اسدالله احمدی شهریور، رئیس صنف اغذیهفروشان و مواد غذایی تهران گفته بود: قطعا مک دونالد و شعب آن هیچ یک از مواد اولیه خود را از داخل کشور ما تهیه نمی کنند بلکه آنها را با خود به داخل خواهند آورد و این از همه نظر ضربه به تولید داخلی است.
وی ادامه داد: با شرایط رکود داخلی نباید اقداماتی کرد که مشکلات مضاعفی را به وجود آورد، از طرفی درحال حاضر در کشور ما و در شهرهای بزرگ بهترین فست فودها چه از نظر فضا و چه از نظر کیفیت غذا وجود دارد، در چنین شرایطی چه نیازی وجود دارد که اجازه فعالیت های نمایندگی هایی مانند مک دونالد را بدهیم.
احمدی شهریور تأکید کرد: بدون شک الان برخی فست فودهای ما نه تنها با مک دونالد قابل رقابت بلکه بسیار بهتر از آنها هستند. درحال حاضر فست فودها در شهرهایی مانند تهران به حالت اشباع رسیده است.
در این رابطه بابک بهی، کارشناس بازار نیز معتقد است مک دونالد در بازار ایران ارزش افزودهای را تولید نخواهد کرد. وی در پرسشی از مسئولانی که از ورود مکدونالد به ایران خوشنودند میگوید: آیا به راستی روش پخت و سرویسدهی در اینگونه رستورانها تا بدان اندازه پیچیده است که در توان زنجیرهایهای خوشنام داخلی نیست یا به فرض درستی جمله ای که گفته شد، آیا نمیتوان به راحتی از روشها و استانداردهای مورداستفاده در پخت و سرویسدهی در اینگونه زنجیرهایها آگاهی پیدا کرد و به درستی آن را اجرا کرد و اصولا ورود این شرکتها چه دلیلی میتواند داشته باشد؟
وی تأکید کرد ورود شرکتهای خارجی از قبیل مکدونالد تنها منجر به تعطیلی کسبوکارهای کوچک خواهد شد و فرصتهای شغلی اندک در صنایع کمسوی داخلی را کم میکند.